Άρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στη Thrive Global στις 28 Νοεμβρίου 2019.
Μάθε πώς μπορείς να έχεις πιο αφοσιωμένους και πιο αποδοτικούς εργαζομένους.
Είναι το οικονομικό το ισχυρότερο κίνητρο για έναν εργαζόμενο; Τι αναζητά ο εργαζόμενος στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας; Ο καθηγητής William Kahn υποστηρίζει ότι υπάρχουν 3 βασικά στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με την αίσθηση του ανήκειν: μία δουλειά που να τους γεμίζει, ένα περιβάλλον όπου αναγνωρίζεται η αξία τους και η δυνατότητα να νιώθουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
Σύμφωνα με έρευνα της Gallup, μόλις το 32% των εργαζομένων στις ΗΠΑ κάνει μία δουλειά που το γεμίζει, γεγονός που σημαίνει ότι τα ⅔ δεν είναι πραγματικά αφοσιωμένα στη δουλειά τους και αυτή η μη ικανοποίηση από την εργασία συνεπάγεται στην έλλειψη κινήτρου και συνεπώς σε χαμηλή απόδοση. Ποια είναι όμως τα οφέλη της δέσμευσης των εργαζομένων απέναντι στον εργασιακό τους ρόλο και τον εργοδότη τους;
Αρχικά αυξάνεται η απόδοσή τους αλλά και η ικανοποίηση του πελάτη και φυσικά η συνολική πιθανότητα επιτυχίας της εταιρίας. Πώς όμως θα επιτευχθούν όλα αυτά;
1.Μην παραλείπεις το Onboarding
Πρόκειται για την διαδικασία της ομαλής ένταξης και προσαρμογής των νεοπροσληφθέντων εργαζομένων, καθώς και την εκπαίδευση στο νέο τους αντικείμενο και την κουλτούρα της επιχείρησης.
Ένας στους τρεις εργαζομένους παραιτείται μέσα σε 6 μήνες από μία καινούργια δουλειά, συνεπώς το διάστημα μετά την πρόσληψη είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αν οι αρμοδιότητες και οι στόχοι δεν είναι σαφείς, θα έχει μειωμένη παρακίνηση (motivation). Επομένως η διαδικασία του onboarding και της εκπαίδευσης σε κάθε νέα πρόσληψη, είναι καθοριστικά βήματα, καθώς μέσα από αυτά ο εργαζόμενος θα κατανοήσει τους τρόπους για να εργαστεί αποτελεσματικά και να χτίσει λειτουργικές σχέσεις με τους συναδέλφους του, κάτι που σύμφωνα με έρευνες θα αυξήσει τα ποσοστά της παρακίνησης και κατά συνέπεια της δέσμευσής του.
2.Θέσε στόχους για την εταιρεία
Για να εξασφαλίσεις την επιτυχία της εταιρείας σου, απαιτείται να έχεις ένα business plan με καταγεγραμμένους όλους τους στόχους που θέλεις να επιτύχεις. Για να αυξήσεις την δέσμευση της ομάδας σου, η καλύτερη πρακτική είναι να δημιουργήσεις και να κοινοποιήσεις στόχους στον κάθε εργαζόμενο και για το κάθε τμήμα, έτσι ώστε μέσα από αυτούς να επιτευχθεί και ο συνολικός εταιρικός. Οι στόχοι μπορεί να είναι ετήσιοι ή μηνιαίοι, καθώς και στόχοι 6μήνου ή 3μήνου. Κατά διαστήματα προτείνεται να εξετάζεις την πορεία της επίτευξής τους και να κάνεις διορθωτικές κινήσεις αν χρειάζεται. Αποτελεί πολύ ισχυρό κίνητρο για τον κάθε εργαζόμενο να γνωρίζει και να αισθάνεται πως η συνεισφορά του συμβάλλει στην επιτυχία της εταιρείας.
3.Γνώρισε καλύτερα την ομάδα σου
Η δέσμευση των εργαζομένων μειώνεται όταν δεν αισθάνονται μέρος μίας ομάδας. Χρειάζεται λοιπόν να αναπτύξεις ένα κλίμα σεβασμού, εμπιστοσύνης και αποτελεσματικής επικοινωνίας ανάμεσά σας και φυσικά να τους επιβραβεύεις συχνά. Έρευνα υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι των οποίων η αξία δεν αναγνωρίζεται, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παραιτηθούν, γεγονός που θα κοστίσει στην εταιρία – ιδιαίτερα αν γνωρίζουν καλά το αντικείμενό τους και είναι αποτελεσματικοί σε αυτό.
4.Εστίασε στην κατάρτιση της ομάδας σου
Σύμφωνα με έρευνα της Gallup, το 87% των millennials θεωρεί πολύ σημαντική για τη δουλειά του τη συνεχή εκπαίδευση μέσα στο περιβάλλον εργασίας του. Ένας φιλόδοξος εργαζόμενος θέλει να αναπτύσσει τις δεξιότητές του και να βελτιώνεται συνεχώς. Δημιούργησε ευκαιρίες για εξέλιξη και προγραμμάτισε επιμορφωτικά σεμινάρια. Η επένδυση αυτή θα φέρει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο γιατί αποδεικνύει πως θέλεις να τους δώσεις τα μέσα για να γίνουν καλύτεροι, αλλά και γιατί τελικά η εταιρία θα επωφεληθεί από την αυξημένη απόδοση και την αφοσίωσή τους.
5.Δώσε στην ομάδα σου την ευκαιρία να γίνει πιο δημιουργική
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αν λες στην ομάδα σου τι να κάνει ακριβώς και πώς να το κάνει, της στερείς το κίνητρο να ψάξει νέους τρόπους – ίσως και πιο αποδοτικούς – για να κάνει την δουλειά της. Αυτού του είδους το micromanagement μπορεί να είναι καταστροφικό, καθώς ενδέχεται να πλήξει το κίνητρο και την παραγωγικότητα της ομάδας. Ενθάρρυνε λοιπόν τις πρωτοβουλίες της, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την δέσμευσή της.
Εφαρμόζοντας τις παραπάνω πρωτοβουλίες, σύντομα θα «συλλέξεις καρπούς». Επιπλέον, θα μειώσεις το κόστος που σου δημιουργεί το turnover, δηλαδή του φαινομένου συχνών αποχωρήσεων εργαζομένων που οδηγεί στην αναζήτηση νέων που θα τους αντικαταστήσουν και τους οποίους πρέπει να ενημερώσεις και να εκπαιδεύσεις πάλι από την αρχή. Η πραγματική περιουσία κάθε εταιρίας είναι οι αφοσιωμένοι και αποδοτικοί άνθρωποί της, μιας και χωρίς αυτούς τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει στο μέγιστο βαθμό. Μην ξεχνάς ότι όταν οι άνθρωποι ευημερούν, ευημερεί και η ίδια η επιχείρηση.