Άρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στη Thrive Global στις 27 Αυγούστου 2018.
Πώς μπορούν οι λάθος εκφράσεις να καταστρέψουν την καλή εικόνα που έχει σχηματίσει κάποιος για εσένα.
Μία συνέντευξη μπορεί να είναι πολύ αγχωτική. Θα πρέπει όμως να δείξεις τον καλύτερό σου εαυτό παρουσιάζοντας ένα σοβαρό και επαγγελματικό προφίλ φροντίζοντας την εικόνα και την επικοινωνία σου. Επίσης είτε πρόκειται για επικοινωνία μέσω email είτε για ένα σύντομο τηλεφωνικό ραντεβού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λέξεις και φράσεις- κλειδιά που μπορούν να σου εξασφαλίσουν την επιτυχία.
Υπάρχουν 6 φράσεις που θα πρέπει να αποφύγεις να πεις σε έναν recruiter – αν θέλεις να σου κάνει μία καλή πρόταση συνεργασίας:
1.“Θέλω οποιαδήποτε θέση στην εταιρία σας”
Το να δείχνεις ότι είσαι απελπισμένος στην αναζήτηση εργασίας, σίγουρα δεν είναι υπέρ σου. Είτε έχεις πραγματικά ανάγκη από οποιαδήποτε εργασία, είτε έχεις συνέντευξη στην εταιρία των ονείρων σου, καλό θα ήταν να μην πεις ότι θα δεχτείς όποια θέση σου προτείνουν για τους εξής 3 λόγους:
– Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Είσαι έξυπνος και τα ταλέντα σου μπορούν να αναδειχθούν σε θέσεις εργασίας που ταιριάζουν στις δικές σου δεξιότητες και όχι σε οποιαδήποτε θέση.
– Δείχνεις ότι δεν έχεις συγκεκριμένους στόχους για την επαγγελματική σου πορεία, με αποτέλεσμα να δημιουργείς σύγχυση και απορία στον συνομιλητή σου σχετικά με το τι πραγματικά μπορείς να προσφέρεις.
– Δείχνεις ότι είσαι διατεθειμένος να συμβιβαστείς με ό,τι σου προσφέρουν.
2. “Δεν ξέρω τι μισθό να σας ζητήσω”
Κάποιες φορές η προσφορά που θα σου κάνουν μπορεί να είναι πολύ πιο πάνω ή πιο κάτω από τις προσδοκίες σου και είτε να κάνεις μία κακή συμφωνία παίρνοντας λιγότερα χρήματα από όσα αξίζεις ή να χάσεις μία δουλειά επειδή ζήτησες περισσότερα χρήματα από όσα προσφέρει η αγορά εργασίας. Τι μπορείς να κάνεις; Προετοιμάσου σωστά και μάθε τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας του κλάδου που σε ενδιαφέρει. Ζήτησε από φίλους, γνωστούς και συναδέλφους που έχουν μία παρόμοια επαγγελματική θέση να σου δώσουν πληροφορίες αναφορικά με τις αποδοχές τους. Έτσι θα μπορέσεις να διαπραγματευτείς τον μισθό σου, γνωρίζοντας πόσα μπορείς να διεκδικήσεις, όχι βάσει των σπουδών και της εμπειρίας σου, αλλά και των δεξιοτήτων σου.
3. “Η προηγούμενη εταιρεία μου ήταν τραγική”
Το να κάνεις παράπονα για τον προηγούμενο εργοδότη, τους συναδέλφους ή το περιβάλλον εργασίας είναι σοβαρό λάθος και μπορεί να έχει συνέπειες όχι μόνο στη διαδικασία της συνέντευξής σου αλλά και στην επαγγελματική σου φήμη γενικότερα.
Αντί λοιπόν να μιλάς αρνητικά για τον προηγούμενο εργοδότη σου, δώσε έμφαση στα θετικά σου στοιχεία και εξήγησε – αν φυσικά σου ζητηθεί – πώς ανταπεξήλθες στην κάθε πρόκληση που αντιμετώπισες και πώς συνεργαζόσουν με τους συναδέλφους σου, παρά τις δύσκολες συνθήκες.
4. “Ο προηγούμενος εργοδότης μου δεν θα μου δώσει συστατική επιστολή επειδή δεν έχουμε καλές σχέσεις”
Οι συστάσεις και η φήμη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των υποψηφίων, γι΄αυτό φρόντισε να αποκτήσεις καλές συστατικές επιστολές από τις προηγούμενες συνεργασίες σου. Να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι που θα σε συστήσουν, είναι σημαντικό να δώσουν έμφαση στις γνώσεις και τις δεξιότητές σου, καθώς και στην προσωπικότητά σου που ενδιαφέρει πολύ τον μελλοντικό σου εργοδότη. Αν για κάποιο λόγο η σχέση με τον προηγούμενο εργοδότη δεν ήταν αρμονική, φρόντισε να μην το αναφέρεις κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Διαφορετικά θα προκαλέσει μία σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων που θα αποπροσανατολίσουν τη συζήτησή σας.
5. “Ξέρω ότι είναι σήμερα η συνέντευξή μου, αλλά μήπως μπορούμε να την κάνουμε κάποια άλλη ημέρα;”
Εκτός αν συμβαίνει κάτι εξαιρετικά απρόοπτο και επείγον, το να ακυρώσεις μία συνέντευξη την τελευταία στιγμή δείχνει ότι δεν θέλεις την δουλειά τόσο πολύ και ότι δεν σέβεσαι τον χρόνο του ανθρώπου που σε επέλεξε για την συνέντευξη.
Αν χρειάζεται να αλλάξεις την ώρα, φρόντισε να επικοινωνήσεις το συντομότερο δυνατό και να ρωτήσεις αν αυτή η αλλαγή είναι εφικτή. Αν καθυστερήσεις σε μία συνέντευξη χωρίς να έχεις ειδοποιήσει, το πιο πιθανό είναι να χάσεις την ευκαιρία για αυτή τη θέση εργασίας γιατί θα φανείς ασυνεπής και μάλιστα από την πρώτη στιγμή.
6. “Έχει περάσει αρκετός καιρός από την αίτησή μου και δεν είχα καμία απάντηση”
Μία εταιρία μπορεί να λάβει εκατοντάδες βιογραφικά για μία θέση και έτσι να δημιουργηθεί ένας τεράστιος όγκος εργασίας. Και ενώ ένας recruiter προσπαθεί να απαντήσει σε όλους, κάποιες φορές δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις. Αν η εταιρεία που έχεις απευθυνθεί είναι σοβαρή θα σου απαντήσουν είτε θετικά είτε αρνητικά ακόμα και καθυστερημένα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν να φέρεις τον recruiter σε άβολη θέση για να του εξηγήσεις τον λόγο της καθυστέρησης. Μία ιδέα για να προσεγγίσεις θετικά έναν recruiter είναι να δεις αν έχετε κοινούς γνωστούς από το επαγγελματικό σας περιβάλλον. Αν συμβαίνει αυτό, τότε μην διστάσεις να ζητήσεις από εκείνους να σου κάνουν μία καλή σύσταση.