Πώς μπορεί ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός να είναι το όχημα που θα σου εξασφαλίσει το μέλλον μιας επιτυχημένης καριέρας.

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι προοδεύουν επαγγελματικά και κάποιοι άλλοι όχι, ακόμα κι αν διαθέτουν εμπειρία ή εξαιρετικές ακαδημαϊκές σπουδές; Γιατί κάποιοι μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να τα πηγαίνουν καλά με τους συνεργάτες τους, τους πελάτες τους, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να χτίσουν εποικοδομητικές επαγγελματικές σχέσεις; Γιατί κάποιοι πετυχαίνουν τους στόχους τους εύκολα και γρήγορα κι άλλοι όχι, και μένουν, παρά την προσπάθειά τους, με την επίγευση της αποτυχίας;

Αυτά τα ερωτήματα απασχόλησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70, τους Richard Bandler και John Grinder, τους ιδρυτές του νευρο-γλωσσικού προγραμματισμού, που είναι πλέον σήμερα γνωστός με τον όρο NLP (neuro-linguistic programming).

Φτάνοντας στο σήμερα, είναι ευρέως γνωστό ότι μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους του πλανήτη όπως ο δάσκαλός μου Tony Robbins αλλά και η Οprah και ο Barak Obama, χρησιμοποιούν τεχνικές NLP για να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση του NLP αποτελεί μια παγκόσμια τάση στις επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να εξασφαλίζει στον κάθε εργαζόμενο – γιατί όχι και σε σένα- την αποτελεσματικότητα και την υψηλή απόδοση.

Αν έχεις ήδη συμβουλευτεί έναν Career Coach, θα έχεις πιθανόν την ευκαιρία να συζητήσεις μαζί του για τη στρατηγική της καριέρας, το πλάνο και την επαγγελματική στοχοθέτηση. Η αξιοποίηση τεχνικών NLP μέσα στις συνεδρίες του Career Coaching, θα σου προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο όφελος, δεδομένου ότι είναι η καταλληλότερη μέθοδος για να κατακτήσεις τις επαγγελματικές σου φιλοδοξίες. Γι’ αυτό σκόπιμο είναι να την προτιμήσεις.

Τι ακριβώς είναι το ΝLP

Ο νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός (ΝLP) αποτελεί πλέον αποδεδειγμένα ένα όχημα για την ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων, που όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι αποτελούν κλειδιά για την επαγγελματική επιτυχία.

To NLP σε διδάσκει πώς μπορείς να επανα-προγραμματίσεις το μυαλό σου, που στην πράξη σημαίνει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και συμπεριφέρεσαι. Αυτό θα σου προσφέρει περισσότερες επιλογές και ευελιξία και θα σε προσανατολίσει στο να κάνεις κάποιες αλλαγές που χρειάζονται για να πετύχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το NLP σε μαθαίνει το πώς θα γίνεις πιο επιτυχημένος, επικοινωνώντας καλύτερα με τον εαυτό σου και έχοντας πιο αποτελεσματική επικοινωνία με τους άλλους. Παράλληλα, σε ενθαρρύνει να εγκαταλείψεις όλες τις λανθασμένες συνήθειες που πιθανά να σε κρατούν στάσιμο, ως άνθρωπο και ως επαγγελματία. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να πετύχει κάποιος υψηλές επιδόσεις, το λεγόμενο «high performance with ΝLP» που χρησιμοποιώ και εγώ η ίδια προσωπικά ως Career Coach και Trainer.

Ο νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός (ΝLP) αποτελεί πλέον αποδεδειγμένα ένα όχημα για την ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων, που όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι αποτελούν κλειδιά για την επαγγελματική επιτυχία.

Πώς το NLP ενισχύει τις επαγγελματικές επιδόσεις σου

Η κατανόηση του NLP είναι σαν να μαθαίνεις τη γλώσσα προγραμματισμού του μυαλού σου για να μπορείς να το διαχειρίζεσαι πιο αποτελεσματικά. Το κορυφαίο όφελος που προσφέρει σε κάθε επαγγελματία, εντοπίζεται σε πέντε βασικά σημεία.

1.Αξιοποίηση του κρυμμένου δυναμικού του εγκεφάλου

Για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις το NLP, αξίζει να συζητήσουμε το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σου, ο οποίος διαιρείται στον συνειδητό και τον υποσυνείδητο νου. Το συνειδητό μέρος συνδέεται με τη διαδικασία της λογικής σκέψης και αποτελείται από τις γνώσεις σου και όλα όσα είναι «συνειδητά». Το υποσυνείδητο αποτελείται από όλες τις διανοητικές εργασίες που γίνονται χωρίς να τις γνωρίζεις, χωρίς να τις συνειδητοποιείς.

Οι επιστήμονες λένε ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας και κυρίως τον συνειδητό νου. Ο υποσυνείδητος νους είναι πολύ μεγαλύτερος και ισχυρότερος, αφού ελέγχει περίπου το 90% του εγκεφάλου μας και είναι γεμάτος με ανεκμετάλλευτες και ανεξερεύνητες δυνατότητες. Αυτό το πεδίο έρχεται ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός να εκμεταλλευτεί, δίνοντάς σου την ευκαιρία να αξιοποιήσεις περισσότερο τον εγκέφαλό σου και πιο συγκεκριμένα, το δυναμικό που συνδέεται με τον ασυνείδητο νου.

2.Επαναπρογραμματισμός του λειτουργικού συστήματος

Για παράδειγμα: χρησιμοποιείς το μενού στο smartphone σου, όμως δε γνωρίζεις ούτε χρησιμοποιείς όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές που θα μπορούσαν να σου εξοικονομήσουν χρόνο και ενέργεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τον εγκέφαλό σου. Βασίζεσαι στο μυαλό σου, όπως αυτό έχεις μάθει να το χρησιμοποιείς ως τώρα, όπως διαμορφώθηκε στα παιδικά σου χρόνια, παραβλέποντας τις «ρυθμίσεις» τις οποίες μπορείς να αλλάξεις, ώστε να έχεις μια δυναμική εξέλιξη. Τελικά όμως, ο εγκέφαλός σου, το νευρικό σύστημα, είναι το κλειδί. Από εκεί ξεκινούν όλα κι από αυτό εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό η επιτυχία σου και η ευτυχία σου.

Για να καταφέρεις όμως να αλλάξεις αυτές τις «ρυθμίσεις» και τον τρόπο που σκέφτεσαι, χρειάζεται η καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου επαγγελματία NLP, ώστε να καταλάβεις όσα γίνονται στο παρασκήνιο του μυαλού σου. Χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός NLP Coach που να σε βοηθήσει να χρησιμοποιείς προς όφελός σου τις «εφαρμογές» του εγκεφάλου σου. Έτσι θα μπορέσεις να κάνεις τις κατάλληλες αλλαγές για να δημιουργήσεις τη ζωή και την καριέρα που επιθυμείς.

3.Αναθεώρηση πεποιθήσεων

Ένα από τα σημαντικά στάδια, κατά την επαφή σου με έναν Coach που εφαρμόζει τεχνικές NLP, είναι να αναγνωρίσετε κάποια από τις βασικά σου πιστεύω, που τα ονομάζουμε Πεποιθήσεις και που είναι βαθιά ριζωμένα μέσα σου. Είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσετε μαζί και να εντοπίσετε κατά πόσο αυτά έχουν θετική ή αρνητική επίδραση, αφού έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν ή και να καθορίζουν τη ζωή σου. Ερωτήσεις όπως «Τι γνώμη έχεις για την εργασία;» ή «Πώς ορίζεις την επιτυχία;», ή «Πώς αντιλαμβάνεσαι τις σχέσεις με τους συναδέλφους σου;», είναι μόνο μερικές από αυτές που χρειάζεται να απαντήσεις, για να ανακαλύψεις ότι με ό,τι τροφοδοτείς τον εγκέφαλό σου, αυτό θα πάρεις συνήθως πίσω.

Αλλάζοντας τις πεποιθήσεις σου για σημαντικούς τομείς της ζωής σου, θα μπορέσεις να έχεις περισσότερη ευελιξία. Θα μάθεις να φωτίζεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική που είτε άμεσα είτε δυνητικά θα σε εξελίξει. Θα διαπιστώσεις ότι έχεις περισσότερες επιλογές και θα επιλέξεις αυτές που ευνοούν την πρόοδό σου και δε την σαμποτάρουν.

4.Προσδιορισμός και επίτευξη στόχων

Στο NLP υποστηρίζεται το εξής: το συνειδητό μυαλό είναι ο GOAL SETTER. Αυτός δηλαδή που θα πάρει την απόφαση και θα θέσει τα χαρακτηριστικά του στόχου. Ο ασυνείδητος νους από την άλλη είναι ο GOAL GETTER. Αυτός δηλαδή που θα κάνει όλα όσα χρειάζεται έτσι ώστε οι στόχοι να γίνουν πραγματικότητα. Αυτός που θα ανασυντάξει όλες σου τις δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργήσεις τους πόρους και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να πετύχεις. Το ασυνείδητο μυαλό είναι στη διάθεσή σου για να πάρεις ό,τι θέλεις από τη ζωή. Αρκεί να καταλάβεις και να μάθεις πώς να το εκμεταλλεύεσαι έξυπνα.

5.Αποτελεσματική επικοινωνία

Πιθανόν να το έχεις ήδη διαπιστώσει, πως οι λειτουργικές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πολύ συχνά οι άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούν επηρεάζει σημαντικά τις επαγγελματικές τους σχέσεις, το πώς αισθάνονται και αντιδρούν οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνούν.

Επιπλέον, αν μελετήσεις το μοντέλο επικοινωνίας του NLP, θα διαπιστώσεις πως κάθε φορά που συμβαίνει ένα γεγονός, ο καθένας θα το αντιληφθεί με διαφορετικό τρόπο και θα αντιδράσει σε αυτό επίσης με διαφορετικό τρόπο. Άρα, οτιδήποτε κι αν συμβαίνει γύρω σου, ο εγκέφαλός σου το επεξεργάζεται, χρησιμοποιώντας τα δικά σου «προσωπικά φίλτρα», π.χ. τα πιστεύω σου, τις προηγούμενες εμπειρίες, τον τρόπο σκέψης σου. Αυτά τα προσωπικά φίλτρα που χρησιμοποιείς για να επεξεργαστείς κάθε μια εμπειρία που βιώνεις, σε κάνουν να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός από το πώς τα αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Γι’ αυτό και ο καθένας από εμάς πολλές φορές έχει διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στο ίδιο γεγονός. Αν το κατανοήσεις αυτό, θα μπορέσεις να αναπτύξεις περισσότερη αλληλοκατανόηση, καθώς και καλύτερη επικοινωνία και αρμονία με τον εαυτό σου και τους γύρω σου.

Με αυτόν τον τρόπο το NLP συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία, στην καλύτερη κατανόηση και στην αλληλοκατανόηση. Καθώς οι σχέσεις ανακτούν μια αίσθηση ουσιαστικού διαλόγου και αναπτύσσεται ένα νέο είδος αντίληψης, η αλληλεπίδραση με τους άλλους είναι πιο αποτελεσματική και διευρύνεις σημαντικά τους ορίζοντές σου.

Ο Αϊνστάιν είχε πει πως «ο κόσμος μας όπως τον έχουμε δημιουργήσει, είναι αποτέλεσμα της σκέψης μας. Δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας». Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις κι εσύ το ίδιο;

(Visited 6 times, 1 visits today)