Άρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στη Thrive Global στις 14 Σεπτεμβρίου 2018.

Χαίρομαι πολύ που με αυτό το νέο άρθρο μου στη Thrive Global Greece, ξεκαθαρίζω τη διαφορά για να σε κάνω να σκεφτείς πιο βαθιά τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείς να έρθει στη ζωή σου.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτάω όσους συνεργαζόμαστε για την επαγγελματική και προσωπική τους ανάπτυξη, είναι το εάν έχουν όνειρα ή στόχους.

Συχνά, δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά και απαντούν ότι έχουν στόχους όπως π.χ.: «Θέλω μια καλύτερη εργασία», «θέλω να ζήσω με περισσότερη χαρά», ή «θέλω να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος». Στην περίπτωση αυτή όμως, χρειάζεται να διευκρινίσουμε ότι αναφέρονται σε επιθυμίες και όνειρα, αλλά όχι σε στόχους.

Αναρωτιέσαι ποιος είναι ο λόγος που χρειάζεσαι στόχους και γιατί δεν αρκούν μόνο οι επιθυμίες για να πετύχεις; Ο ξεκάθαρα διατυπωμένος στόχος είναι αυτό ακριβώς το «μεταβατικό» στάδιο που χρειάζεσαι, προκειμένου να προετοιμαστείς και να κάνεις τα απαραίτητα βήματα, έτσι ώστε οι επιθυμίες σου να γίνουν πραγματικότητα.

Η στοχοθεσία είναι ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» προσωπικής ανάπτυξης που χρησιμοποιούμε στο coaching και παρακάτω σου προτείνω 5 βήματα για να θέσεις και να πετύχεις τους στόχους σου:

1.Βρες και κατάγραψε τους στόχους

Βεβαιώσου ότι θα χρησιμοποιήσεις θετική διατύπωση, συμπεριλαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά του μοντέλου στοχοθεσίας «SMART» (από τα αρχικά των λέξεων):

–Συγκεκριμένοι (Specific)

–Μετρήσιμοι (Measurable)

–Εφικτοί (Achievable)

–Ρεαλιστικοί (Realistic)

–Χρονομετρημένοι (Timed)

2.Δημιούργησε την προσωπική σου στρατηγική

Έχεις τον στόχο σου αποτυπωμένο, οπότε ήρθε η ώρα να φτιάξεις το πλάνο σου. Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που θα χρειαστεί να κάνεις για την επίτευξη του στόχου σου; Σχεδίασε τα βήματα αναλυτικά. Τι χρειάζεται να μάθεις ή να αλλάξεις, προκειμένου να προετοιμαστείς κατάλληλα; Ποιοι μπορεί να είναι οι «σύμμαχοί» σου σε αυτήν την πορεία; Τέτοιου είδους ερωτήσεις θα ρίξουν φως στην προσπάθειά σου και θα σε οργανώσουν.

3.Βάλε το στόχο στο πρόγραμμά σου

Ο μόνος τρόπος για να κατακτήσεις τον στόχο σου είναι να τον βάλεις στο πρόγραμμα σου, στο ημερολόγιό σου. Ξεκίνα τώρα, ακόμα κι αν οι ενέργειες που έχεις σχεδιάσει είναι για τον Σεπτέμβριο ή και τον επόμενο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, όσα κι αν συμβούν ως τότε, θα έχεις πάντα μια υπενθύμιση ότι ο στόχος σου είναι εκεί και περιμένει να αναλάβεις δράση για να τον πετύχεις.

4.Φέρε τον στόχο πιο κοντά σου

Αντί να κυνηγάς έναν πολύ μεγάλο στόχο που σου φαίνεται «βουνό», σκέψου τι δράσεις μπορείς να αναλάβεις εύκολα, ξεκινώντας από σήμερα. Οι μικρές δράσεις θα σε οδηγήσουν στο μεγαλύτερο στόχο, αρκεί να τις κάνεις συστηματικά και να μην τις παραμελήσεις.

5.Κάνε απολογισμό και αναγνώρισε όσα έχεις πετύχει

Έτσι θα καταλάβεις τι πήγε καλά, τι δεν πήγε και τι μπορείς να βελτιώσεις. Ξαναδιάβαζε τους στόχους τακτικά. Τα δεδομένα αλλάζουν και ίσως χρειάζεται να κάνεις αναπροσαρμογές. Θυμήσου να αναγνωρίσεις τις νίκες σου και να πεις ΜΠΡΑΒΟ στον εαυτό σου που κατάφερες όσα κατάφερες, μικρά ή μεγάλα.

(Visited 7 times, 1 visits today)