Αρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στο Επιχειρώ στις 1 Νοεμβρίου του 2021.

Μετά την επιδημία του Covid 19 τίποτα δεν είναι το ίδιο. Το personal branding δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Ενημερωθείτε για τα νέα δεδομένα, αποφύγετε λάθη και επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες της νέας εποχής.

Ήταν ήδη ένα από τα πλέον χρήσιμα εργαλεία για την επαγγελματική εξέλιξη. Στις συνθήκες της πανδημίας το personal branding βρήκε ακόμη περισσότερο χρόνο και χώρο για να αναπτύξει -αν όχι να απογειώσει- την επαγγελματική πορεία πολλών στελεχών και επαγγελματιών.

 Με την κυριαρχία των social media και την δυνατότητα που έδωσε σε κάθε έναν από εμάς να έχουμε πρόσβαση στο δικό μας προσωπικό κοινό, ήταν θέμα χρόνου να αρχίσουν οι επαγγελματίες ακόμα πιο εντατικά να προωθούν το επαγγελματικό τους προφίλ μέσα από τα δίκτυα αυτά. Έτσι, το personal branding άρχισε να κερδίζει έδαφος και να εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικό εργαλείο, μέσα από το οποίο μπορούν οι επαγγελματίες να αναδείξουν την επαγγελματική τους ταυτότητα και εικόνα.

Πως διαμορφώνεται, λοιπόν, το personal branding μετά την πανδημία;

Είμαστε ακόμα περισσότερο Ορατοί και Προσβάσιμοι

Η επικοινωνία είναι πλέον συνεχής και εύκολη μέσα από πολλά κανάλια και για περισσότερες ώρες την ημέρα. Ειδικά στην μετά Covid19 εποχή, η επαγγελματική μας εικόνα παραμένει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό διαδικτυακή και είναι αυτή που θα διαμορφώσει την άποψη που έχουν συνεργάτες, πιθανοί πελάτες και μελλοντικοί εργοδότες για εμάς. Σύμφωνα με έρευνα του Career Builder, το 70% των εργοδοτών, για να επιλέξει μεταξύ υποψηφίων κατά την διαδικασία πρόσληψης, λαμβάνει υπόψιν την παρουσία τους στα social media. Επίσης, ένα 43% ελέγχει την δραστηριότητα των εργαζομένων του στα κοινωνικά δίκτυα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Με δεδομένο πως ένα μεγάλο κομμάτι της επαγγελματικής διάδρασης γίνεται πλέον διαδικτυακά, η σημερινή εποχή είναι η ιδανική συγκυρία για να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας brand και να το κατευθύνουμε με τρόπο που να εξυπηρετεί τους στόχους μας. Αυτή η αναγκαιότητα του «χτισίματος» του προσωπικού brand είναι πλέον αντιληπτή από την πλειοψηφία των επαγγελματιών και αποτελεί ένα κομβικό ζητούμενο όταν αναζητούν τη συμβολή ενός εξειδικευμένου coach.

Αποκτούμε ισχυρότερο έλεγχο της ψηφιακής εικόνας και παρουσίας μας

Η τεχνολογία προσφέρει εύκολους τρόπους για να χειριζόμαστε την ψηφιακή προβολή του εαυτού μας αποτελεσματικά. Ακόμα και αν μας ακούγεται δύσκολο, φορτικό ή περίπλοκο, η εξοικείωση με την τεχνολογία μας προσφέρει την ευκαιρία να πάρουμε τον έλεγχο της εικόνας και της παρουσίας μας στον ψηφιακό κόσμο.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Μια σωστά δομημένη συμμετοχή στις διαδικτυακές συσκέψεις όπου έχουμε από πριν επιλέξει το πως θα εμφανιστούμε, τι θα φορέσουμε και πως θα έχουμε περιποιηθεί τον εαυτό μας, το φωτισμό, τον ήχο και το «σκηνικό» πίσω μας, μπορούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε περιβάλλον πολύ πιο ελεγχόμενο από αυτό μιας ζωντανής επαφής. Και να προβάλουν την εικόνα ενός επαγγελματία που ξέρει πως να αναδεικνύει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του ακόμα και όταν αυτή είναι αποκλειστικά ψηφιακή.

Εάν όλα αυτά σας ακούγονται αυτονόητα, πιστέψτε με πως στην πραγματικότητα δεν είναι. Σχεδόν δυο χρόνια μετά από την έναρξη της τηλεργασίας, εξακολουθώ να παρατηρώ επαγγελματίες να εμφανίζονται online για επαγγελματικούς λόγους, κάνοντας λάθη που κοστίζουν στην εικόνα τους. Ήρθε η ώρα να το διορθώσουμε και αυτό.

Η δύναμη του personal branding σε καιρούς προκλήσεων

Σαν επαγγελματίας coach έχω βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να χτίσουν το personal branding ακόμη και πολύ πριν τον Covid-19. Ανακαλύπτω συνεχώς πόσο σημαντική αποδείχτηκε αυτή η προετοιμασία στις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία. Ήταν πολλοί αυτοί που με διαβεβαίωσαν πως η ισχυρή επαγγελματική ταυτότητα που είχαν δημιουργήσει πριν την πανδημία άνοιξε καινούργιες επαγγελματικές πόρτες για αυτούς. Όσοι παρέμειναν πιστοί, συνεπείς και παρόντες στην online επαγγελματική παρουσία τους, είδαν τις επαγγελματικές τους ευκαιρίες να πολλαπλασιάζονται. Κάθε άρθρο, video, πιστοποίηση που προσέθεταν συνέβαλε στο χτίσιμο μιας εικόνας που τους έκανε ορατούς και τους χάριζε κύρος, φήμη και αυθεντία στο χώρο τους, την οποία εξαργύρωναν για πολύ καιρό μετά.

Ταυτόχρονα και πάλι από προσωπική παρατήρηση, διαπίστωσα ότι ήταν πολλοί αυτοί που εν μέσω πανδημίας απευθύνθηκαν σε εμένα ή σε άλλους εξειδικευμένους coaches για να χτίσουν το personal brand τους. Ο λόγος; Επειδή για πρώτη φορά βρήκαν τον χρόνο και τις κατάλληλες συνθήκες να επενδύσουν ενέργεια σε αυτό. Με αυτή την αφορμή ξεκίνησα και συνεχίζω τα διαδικτυακά διήμερα personal branding workshops που υποστηρίζουν τους συμμετέχοντες με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία για να δημιουργήσουν ένα επιτυχημένο personal branding μέσα σε λίγο χρόνο. Άλλωστε δεν σταματώ να το λέω. Σε εποχές κρίσης και έντονων αλλαγών στα εργασιακά περιβάλλοντα, ποτέ δεν είναι αργά να χτίσεις το personal brand σου. Για την ακρίβεια είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ.

Αν έχετε μια μικρή επιχείρηση ή είστε ελεύθερος επαγγελματίας, το personal brand σας είναι το brand σας. Εάν θέλετε να ξεκινήσετε την δική σας επιχείρηση, ένα δυνατό personal brand θα σας εξασφαλίσει την παρουσία και την προσοχή που χρειάζεστε για να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση αλλά και τους πρώτους σας πελάτες. Αν πάλι εργάζεστε για μια εταιρεία, το personal branding θα σας βοηθήσει στην ανέλιξη σας, δίνοντας σας συγκριτικό πλεονέκτημα και βοηθώντας σας να ξεχωρίσετε μέσα σε ένα απρόσωπο ή εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το personal branding είναι αδιαμφισβήτητα η επαγγελματική σας ταυτότητα και η «πανοπλία» σας σε δύσκολους επαγγελματικούς καιρούς. Η επένδυση χρόνου και χρήματος σε αυτό θα σας ωφελήσει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Και μην ξεχνάτε, όπως είχε πει και ο γνωστός συγγραφέας και personal branding expert William Arruda, «αυτό που μας κάνει μοναδικούς είναι αυτό που μας κάνει επιτυχημένους».

(Visited 10 times, 1 visits today)