Αρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στο Επιχειρώ στις 19 Οκτωβρίου του 2021.
Όλο και συχνότερα απευθύνονται σε εμένα άνθρωποι που επιθυμούν να αλλάξουν επαγγελματική πορεία. Για τον λόγο αυτό, έγραψα 2 σχετικά θέματα που δημοσιεύθηκαν στο epixeiro.gr.
Καλή ανάγνωση.
H αλλαγή καριέρας είναι ένα σημαντικό βήμα που απαιτεί αυτογνωσία και προγραμματισμό.
Η εργασία μας καταλαμβάνει πάνω από το 50% του χρόνου μας -εάν αφαιρέσουμε τις ώρες του ύπνου- και είναι ένας τομέας που επηρεάζει έντονα την ποιότητα της ζωής και την ψυχολογία μας. Αν ο εργασιακός μας ρόλος δεν μας ικανοποιεί, επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση μας, δεν μας δίνει χαρά και κίνητρο ή μας προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, είναι προφανές ότι έχει έρθει η στιγμή να αναζητήσουμε μια διαφορετική θέση εργασίας. Για να πάρουμε τη σωστή –για εμάς- απόφαση, υπάρχουν παράγοντες που χρειάζεται να συνυπολογίσουμε για τους οποίους μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.
Η αλλαγή καριέρας προϋποθέτει την ανάληψη δράσης και αυτό απαιτεί αυτογνωσία, ανάλυση δεδομένων και στρατηγικά βήματα. Μια καλή αρχή είναι να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό μας. Ως coach μπορώ να διαβεβαιώσω πως οι σωστές ερωτήσεις είναι ύψιστη τέχνη και ακρογωνιαίος λίθος, όχι μόνο όταν χρησιμοποιούνται στο coaching αλλά και στον εσωτερικό μας διάλογο που είναι πολύτιμος για τη λήψη αποφάσεων.
Οι πέντε σημαντικότερες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας εάν επιδιώκετε αλλαγή καριέρας είναι:
Ερώτηση 1η: Γιατί δεν είμαι ικανοποιημένος από την τωρινή εργασία μου;
Συχνά, επικεντρωνόμαστε σε ό,τι δεν μας ευχαριστεί στην τωρινή εργασία μας και παραβλέπουμε ή θεωρούμε ως δεδομένα τα όποια θετικά έχει να μας προσφέρει. Δεν είναι σπάνιο το γεγονός να συνεργάζομαι με έναν coachee που έρχεται με αρχικό ζητούμενο την αλλαγή καριέρας αλλά τελικά διαπιστώνει πως ο ρόλος που ήδη κατέχει έχει πολλές θετικές πτυχές τις οποίες δεν αναγνωρίζει ή δεν εκτιμά. Όταν συμβαίνει αυτό, τον υποστηρίζω να κάνει αλλαγές και να βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον. Έτσι θα νοιώσει ικανοποίηση και τελικά μπορεί να αποφασίσει πως το συμφέρον του είναι να παραμείνει.
Στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος έχει αποφασίσει να αποχωρήσει, αυτό που χρειάζεται αρχικά είναι να ανακτήσει θετικότερη ψυχολογία σε σχέση με την τρέχουσα θέση εργασίας. Για ποιόν λόγο; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί ένας άνθρωπος που κατακλύζεται από συναισθήματα απογοήτευσης, δυσαρέσκειας και ανασφάλειας θα αποπνέει αυτό τον αρνητισμό και στους άλλους. Έτσι δεν θα είναι ένας ελκυστικός υποψήφιος για τους μελλοντικούς πιθανούς εργοδότες που θα συναντήσει και θα σαμποτάρει τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.
Ερώτηση 2η: Τι αναζητώ από την καριέρα μου;
H ξεκάθαρη στοχοθεσία είναι κομβικό βήμα στην αλλαγή καριέρας. Συχνά συναντώ ανθρώπους που απευθύνονται σε εμένα για να τους υποστηρίξω στην αλλαγή καριέρας μετά από δικές τους άκαρπες προσπάθειες. Ένα από τα πρώτα πράγματα που διαπιστώνω είναι πως η αντίληψη τους σχετικά με το τι αναζητούν είναι γενική, αόριστη ή και θολή, γεγονός που τους στερεί δυνατότητες επιτυχίας.
Αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε -και να καταγράψετε- τι ακριβώς θέλετε με όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται. Προχωρήστε με έρευνα πάνω στις επιλογές σας για να βεβαιωθείτε για το κατά πόσο είναι εφικτό και τι χρειάζεται για να το πετύχετε, στάδια εξίσου κομβικά που διανύουμε κατά τη διαδρομή του career coaching. Προσοχή μόνο όσον αφορά την έρευνα είναι να μην πέσετε στην παγίδα της «ανάλυσης-παράλυσης» που θα κάνει τον χρόνο να περνά και την αναβλητικότητα σας να διογκώνεται.
Ερώτηση 3η: Ποια ενδιαφέροντα, δεξιότητες και αξίες διαθέτω;
Αυτά αποτελούν τη δική σας μοναδικότητα. Εντοπίστε τα από την αρχή έτσι ώστε να υπάρξει αρμονία ανάμεσα σε αυτό που σας αρέσει, σας ταιριάζει και μπορείτε να κάνετε καλά και στις θέσεις εργασίας που θα διεκδικήσετε. To χτίσιμο της επαγγελματικής αυτογνωσίας μέσα από τον εντοπισμό και την γνώση των ικανοτήτων, των επιθυμιών και των στόχων σας αποτελούν αφετηρία και στόχο του career coaching και ένας coach είναι πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία καθώς διαθέτει την αντικειμενική ματιά και τα επιστημονικά εργαλεία.
Ερώτηση 4η: Ποια εφόδια χρειάζομαι για την μετάβαση που στοχεύω και πως μπορώ να αναβαθμίσω τα skills μου;
Για να μπούμε σε έναν νέο κλάδο ή σε έναν νέο ρόλο συχνά χρειάζεται να εκπαιδευτούμε και να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας έτσι ώστε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτουμε σήμερα και αυτών που χρειάζονται για να διεκδικήσουμε τη νέα θέση. Ωστόσο, οι τεχνικές γνώσεις μόνο δεν αρκούν, γι’ αυτό θυμηθείτε πως ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας αφορά στα κατάλληλα soft skills, δηλαδή τις προσωπικές δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξετε.
Ερώτηση 5η: Πως θα οργανώσω το πλάνο μου;
Προγραμματίστε καθημερινά απλές ενέργειες που θα σας κρατούν σε δράση και ταυτόχρονα θα σας βοηθούν να βρείτε τον δρόμο σας απορρίπτοντας ό,τι μοιάζει να μην λειτουργεί. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να ενημερώνεστε σωστά και πρακτικά για τον κλάδο που σας ενδιαφέρει για να διαγνώσετε ευκαιρίες ή να προσεγγίσετε κάποιον γνωστό σας που εργάζεται εκεί, ενώ η συνεργασία με έναν ειδικό σύμβουλο θα σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί που επιθυμείτε με τον πιο σύντομο και αποτελεσματικό τρόπο.
Ένα ακόμα βήμα είναι να ανανεώσετε το βιογραφικό σας και μπορείτε να διαβάσετε συμβουλές για το θέμα αυτό πατώντας εδώ αλλά και να προετοιμαστείτε άριστα για τη συνέντευξη εργασίας.
Καλή επιτυχία!