Αρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στο Επιχειρώ στις 7 Οκτωβρίου του 2021.
Δημιουργήστε το βιογραφικό που θα σας εξασφαλίσει την επόμενη συνέντευξη.
Η ευκαιρία για μία συνέντευξη εργασίας θα έρθει εάν το βιογραφικό σας είναι σωστά δομημένο, ταιριαστό με το ρόλο που διεκδικείτε και σας αναδεικνύει ως έναν υποψήφιο που αξίζει το χρόνο του αξιολογητή έτσι ώστε να προγραμματίσετε μια συνάντηση.
Στα επόμενα 3 λεπτά ανάγνωσης θα μάθετε τι να συμπεριλάβετε, τι ρόλο παίζουν οι λέξεις-κλειδιά και ποιες είναι οι σημαντικότερες παραλείψεις.
Το εργασιακό περιβάλλον είναι απαιτητικό και ανταγωνιστικό. Πάντα ήταν, αυτό δεν είναι νέο. Η οικονομική κρίση, η συνεχής και αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη και η πανδημία το έχουν κάνει ακόμα περισσότερο. Περισσότεροι υποψήφιοι ανταγωνίζονται διεκδικώντας λιγότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Κατά τη διαδικασία αυτή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως να δομήσουν ένα επαγγελματικό βιογραφικό ή πέφτουν στην παγίδα του ότι οι καλές σπουδές ή η εργασιακή εμπειρία τους εξασφαλίζουν πως θα ξεχωρίζουν πάντα. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική και μέσα από την εμπειρία μου ως career coach εδώ και χρόνια, το διαπιστώνω συνεχώς.
Το να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό που οδηγεί σε συνεντεύξεις και να τα πας άριστα στη συνέντευξη εργασίας, είναι μια «τέχνη» που μπορεί πλέον κάποιος να τη διδαχθεί από τους κατάλληλους επαγγελματίες. Κι έτσι, να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του.
Ας δούμε μαζί κάποια βασικά χαρακτηριστικά.
Το βιογραφικό ως πρόκληση
Το βιογραφικό δεν είναι απλά ένα σημείωμα. Είναι η πρώτη επαφή μεταξύ υποψηφίου και πιθανού εργοδότη.
Μελέτη του Harvard Business School δείχνει ότι ο εργοδότης ή ο recruiter αφιερώνουν 15 – 30 δευτερόλεπτα ανά βιογραφικό προσπαθώντας να εντοπίσουν όσο το δυνατόν πιο πολλά στοιχεία. Οι ίδιοι οι recruiters λένε ότι, συχνά, ο χρόνος αυτός είναι ακόμα μικρότερος και εν τέλει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχει αποφασιστεί η τύχη ενός βιογραφικού. Φανταστείτε μία μόλις ματιά να κρίνει την πορεία μίας καριέρας.
Μικρά και ουσιαστικά μυστικά που οδηγούν σε επιτυχία
- Γραμματοσειρά: η επιλογή της είναι σημαντική για να έχουμε ευανάγνωστο βιογραφικό κι έτσι προτιμούμε απλές γραμματοσειρές που να είναι συμβατές με όλους τους υπολογιστές.
- Φωτογραφία: αν μας την ζητούν φροντίζουμε να είναι κατάλληλη για την επαγγελματική εικόνα, το λεγόμενο personal branding που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
- Στοίχιση και δομή: χρησιμοποιούμε παραγράφους και έντονους χαρακτήρες στα σημεία στα οποία θέλουμε να δώσουμε έμφαση, για να βοηθήσουμε τον αξιολογητή να βρει τα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν με μία ματιά. Με bullet points μπορούμε να περιγράψουμε τις ικανότητές μας και λέξεις-κλειδιά που θα τραβήξουν το μάτι του recruiter. Έτσι θα ελέγξει πιο γρήγορα τη λίστα με τις απαιτήσεις της θέσης. Επιπλέον, θα έπρεπε να είναι δεδομένο πως το βιογραφικό χρειάζεται να είναι άρτιο από συντακτική και ορθογραφική άποψη, αλλά συχνά συμπεραίνω πως δεν είναι. Και είναι κρίμα να απορριφθείτε από κάτι τέτοιο, σωστά; Βεβαιωθείτε πως το δικό σας είναι άψογο και από αυτή την άποψη.
- Μέγεθος: το ιδανικό μέγεθος είναι μια έως δύο σελίδες ακόμα και για κάποιον που διαθέτει πλούσια εμπειρία ή σπουδές. Μία καλή μέθοδος για να «κρατήσουμε» το CV μας σύντομο και περιεκτικό είναι να το προσαρμόζουμε κάθε φορά στα απαιτούμενα της εκάστοτε θέσης αφαιρώντας όσα δεν σχετίζονται με αυτή.
- Εισαγωγή: μία σύντομη αλλά σαφής και περιεκτική παράγραφος όπου θα φαίνονται τα επιτεύγματά σας, η προσωπικότητά σας και πιθανόν και ο στόχος σας θεωρείται απαραίτητη.
- Ιστορικό απασχόλησης: φτάσαμε στο σημείο όπου πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Δώστε έμφαση στις θέσεις εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα με τη θέση που θέλετε να διεκδικήσετε. Περιγράψτε επιτεύγματα, τρόπο επίτευξης, μέτρηση των αποτελεσμάτων. Με λίγα λόγια, περιγράψτε τους λόγους για τους οποίους η συμβολή σας ήταν καθοριστική για τον εργοδότη σας.
- Keywords: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η πρώτη φάση επιλογής των βιογραφικών δεν γίνεται από ανθρώπους αλλά με τη χρήση εργαλείων τεχνολογίας που αναζητούν μέσα στο κείμενό σας τις λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αν το CV σας δεν περιλαμβάνει τις λέξεις αυτές, αντιλαμβάνεστε πως η υποψηφιότητά σας δεν θα έχει καμιά ελπίδα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης και των προσόντων και φροντίστε να εμπλουτίσετε τα κείμενά σας με τις ανάλογες πληροφορίες έτσι ώστε να καλύψετε και αυτό το ενδεχόμενο.
Έχουμε ήδη φτάσει στα πιο δύσκολα τμήματα της δημιουργίας ενός CV και υπάρχουν και πολλά ακόμα. Στο career coaching, μια σειρά από χρήσιμες ερωτήσεις αυτογνωσίας και στοχοθεσίας βοηθούν ώστε να δημιουργηθεί ένα σωστά δομημένο και ελκυστικό προφίλ υποψηφίου. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αναδειχθούν οι ικανότητες και δεξιότητες έτσι ώστε να ενισχύει την υποψηφιότητά του για τη θέση εργασίας.
Αντίστοιχη προετοιμασία χρειάζεται για τις συνεντεύξεις εργασίας, χτίζοντας αφενός μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση του υποψηφίου, αφετέρου εκπαιδεύοντάς τον για το πως να ανταπεξέλθει άριστα στις ερωτήσεις και το διάλογο που να αναπτυχθεί με τον αξιολογητή. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, αφιερώνοντας τον δέοντα χρόνο και την προσοχή αλλά και προετοιμάζοντας τον εαυτό σας κατάλληλα για το interview θα είσαστε έτοιμοι να αξιοποιήσετε σωστά την επόμενη ευκαιρία.
Καλή επιτυχία!