Άρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στη Thrive Global στις 23 Ιανουαρίου 2020.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς προετοιμάζονται ψυχολογικά οι Ολυμπιονίκες πριν από έναν σημαντικό αγώνα; Και πώς καταφέρνουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό κατά τη διάρκεια του αγώνα; Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς κι εσύ να προετοιμαστείς σαν πρωταθλητής και να θριαμβεύσεις στην επόμενή σου συνέντευξη. Η Μαρία Παπάζογλου, Career & Executive Coach και και Master NLP Practitioner, σου δείχνει τον τρόπο:

Βήμα #1: Το κλειδί είναι η προετοιμασία

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι ήδη στη συνέντευξη και προετοιμάσου κατάλληλα. Πώς θα ήθελες να αισθάνεσαι; Ποια δυνατά σου σημεία θέλεις να αναδείξεις; Ποιες ερωτήσεις μπορεί να σου κάνουν και πώς θα απαντούσες; Φτιάξε διάφορα σενάρια στο μυαλό σου: ότι η συνέντευξη κυλάει, αλλά και ότι εξελίσσεται λίγο πιο δύσκολα και προετοιμάσου για να διαχειριστείς όλες τις περιπτώσεις.

Βήμα #2: Πίστεψε στον εαυτό σου

Προϋπόθεση για να νιώσεις αυτοπεποίθηση είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Επειδή αυτό το εκπέμπεις στους συνομιλητές σου., χρειάζεται να αποκτήσεις ένα καλό επίπεδο αυτογνωσίας έτσι ώστε να γνωρίζεις ποια είναι τα δυνατά σου σημεία. Γράψε λοιπόν σε ένα χαρτί τα δυνατά σου σημεία. Γιατί πιστεύεις ότι είσαι ο ιδανικός υποψήφιος; Τι έχεις επιτύχει μέχρι σήμερα; Πώς αντιμετώπισες ανάλογες προκλήσεις και τι feedback έχεις πάρει από τη μέχρι τώρα πορεία σου; Γράψε οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει να θυμηθείς τα επιτεύγματά σου. Γιατί αν εσύ ο ίδιος δεν έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, πώς περιμένεις να το κάνουν οι άλλοι;

Βήμα #3: Διαχειρίσου τα συναισθήματά σου

Είναι πολύ φυσικό να νιώθεις άγχος κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης. Να θυμάσαι όμως ότι υπάρχει το καλό και το κακό άγχος. Και το δεύτερο είναι αυτό που μπορεί να καταστρέψει τη συνέντευξή σου. Να σε κάνει να κομπιάζεις και να μην μπορείς να απαντήσεις. Διαχειρίσου τυχόν αρνητικά συναισθήματα, πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου και σκέψου μόνο θετικά για την ευκαιρία που σου δίνεται. Διατηρώντας μια θετική στάση θα πετύχεις περισσότερα όχι μόνο στη συνέντευξη, αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Βήμα #4: Βρες την εσωτερική σου ηρεμία

Μήπως ανησυχείς πολύ; Τι συμβαίνει με την αναπνοή σου; Κάθε φορά που αγχώνεσαι, το σώμα σου αντιδρά αυξάνοντας τον ρυθμό της και κάνει έκδηλη την ανησυχία που πιθανά αισθάνεσαι. Τι μπορείς να κάνεις; Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσεις, βρες την εσωτερική σου δύναμη και συγκεντρώσου σε εσένα και το στόχο σου.

Βήμα #5: Σκέψου τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα

Σκέψου ποιο χαρακτηριστικό σου έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για εσένα στην εργασία σου. Είναι το πάθος; Η δημιουργικότητα; Η εργατικότητα; Η καινοτομία; Η συνεργασία; Ή μήπως η ενσυναίσθηση; Χρειάζεται να προβάλεις αυτές τις “αξίες” κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Πώς θα μπορούσαν αυτές οι αξίες να ωφελήσουν το νέο σου ρόλο; Να θυμάσαι πως οι εργοδότες ενδιαφέρονται πολύ για την προσωπικότητα του ατόμου και όχι μόνο για τις τεχνικές του γνώσεις και την εμπειρία. Στη συνέντευξη έχεις την καταπληκτική ευκαιρία να αναδείξεις τις μοναδικές σου δεξιότητες και ταλέντα.

Βήμα #6: Καλλιέργησε την ανθεκτικότητά σου

Αν τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά στη συνέντευξη, καλλιέργησε την ανθεκτικότητά σου. Τι μπορείς να μάθεις από αυτήν την εμπειρία που θα σου φανεί χρήσιμο στην επόμενή σου συνέντευξη; Επειδή τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα όπως επιθυμούμε, η ανθεκτικότητα θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε, να βελτιωθούμε, να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο χωρίς να τα παρατάμε. Γι’ αυτό κάνε τον απολογισμό σου, σκέψου τι έμαθες από αυτή την εμπειρία, σε τι ήσουν καλός και πού χρειάζεσαι βελτίωση.

Βήμα #7: Φρόντισε την εικόνα και τη συμπεριφορά σου

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για το personal branding, είναι η σημασία της εικόνας και της συμπεριφοράς για την επαγγελματική επιτυχία. Η άριστη και επαγγελματική εμφάνιση, η γλώσσα του σώματος που δίνει τα σωστά μηνύματα στο συνομιλητή σου, η συμπεριφορά που θα δώσει το στίγμα της συμβατότητάς σου με την κουλτούρα της εκάστοτε εταιρίας στην οποία απευθύνεσαι, θεωρούνται πολύτιμοι σύμμαχοι για να κερδίσεις τις εντυπώσεις και να είσαι εσύ αυτός που τελικά θα επιλεγεί για τη θέση.

Βήμα #8: Συνεργάσου με έναν έμπειρο επαγγελματία career coach

Ένας career coach θα σε βοηθήσει να περάσεις από όλα τα απαραίτητα στάδια που θα σε κάνουν να γνωρίσεις βαθύτερα τον εαυτό σου, να ανακαλύψεις τις μοναδικές σου δεξιότητες, να κάνεις αλλαγές, να ξεπεράσεις τα εμπόδια, να θέσεις το στόχο σου και να δημιουργήσεις το πλάνο που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία. Η πορεία αυτή θα σου δώσει προβάδισμα και θα είναι μια πολύτιμη επένδυση για όλη τη μετέπειτα καριέρα σου.

(Visited 15 times, 1 visits today)