Αρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στην Thrive Global στις 17 Σεπτεμβρίου του 2020.
Σε αυτό το άρθρο της , η Ελίνα Δελενίκα, μας αναφέρει ότι η έλλειψη εμπειρίας δεν είναι πλέον δικαιολογία.
Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Τι θα σε βοηθήσει να αναδείξεις τις ικανότητές σου.
-Πώς να έρθεις σε επαφή με τον κλάδο που σε ενδιαφέρει.
Κάθεσαι στον υπολογιστή σου για ώρες, στέλνοντας βιογραφικά και το inbox σου είναι γεμάτο αυτόματες απαντήσεις που σε κάνουν να αναρωτιέσαι: με προσέχει κανείς πραγματικά;
Ίσως σου έχουν πει ότι μπορείς να ξεκινήσεις τη σταδιοδρομία σου κάνοντας πολλές αιτήσεις, ελπίζοντας ότι κάποιος θα ανταποκριθεί. Θα αφήσεις όμως το επαγγελματικό σου μέλλον να εξαρτάται από το εάν θα προσέξει κάποιος κατά τύχη την αίτησή σου;
Καθώς πολλές entry level θέσεις απαιτούν 3-4 χρόνια εμπειρίας, πώς μπορείς εσύ να ξεκινήσεις; Η Μαρία Παπάζογλου, Career Coach, Executive Coach και NLP Master Practitioner, προτείνει 4 τρόπους για να προωθήσεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου και να διεκδικήσεις μια θέση που σε ενδιαφέρει, ακόμα κι αν δεν διαθέτεις εργασιακή εμπειρία.
1.”Ανάδειξε” τις δεξιότητές σου
Εάν το βιογραφικό σου δεν περιλαμβάνει κάποια εργασιακή εμπειρία, μπορείς να ξεκινήσεις να το προωθείς δίνοντας έμφαση στις προσωπικές σου δεξιότητες, αυτές που ονομάζουμε με τον όρο soft skills. Οι εργοδότες ενδιαφέρονται για την προσωπικότητα του ατόμου που θέλουν να προσλάβουν και το σωστό «ταίριασμά» του στην ομάδα και την κουλτούρα της εταιρίας κι έτσι σου δίνεται η ευκαιρία να κερδίσεις τις εντυπώσεις.
Για να αναδείξεις τις δεξιότητές σου, χρειάζεται πρώτα να τις γνωρίζεις καλά. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να αναστοχαστείς πάνω στις δικές σου ικανότητες, την προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά σου, την αξία που μπορείς να προσφέρεις και στη συνέχεια να τα αναδείξεις. Αυτή η διαδικασία αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης είναι ένας από τους λόγους που ένας έμπειρος Career Coach είναι εξαιρετικά χρήσιμος, καθώς έτσι δημιουργείς τη δική σου «επαγγελματική περιουσία» πάνω στην οποία θα οικοδομήσεις τα επόμενα βήματα.
2. Αξιοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μια καλή φήμη είναι μια θαυμάσια αρχή για τη σταδιοδρομία σου. Εάν θέλεις να «χτίσεις» μια επιτυχημένη προσωπική εικόνα, χρειάζεσαι έναν τρόπο να μεταδώσεις το μήνυμά σου στον κόσμο. Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι να αξιοποιήσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναδείξεις τον καλύτερό σου εαυτό και να δημιουργήσεις την προσωπική σου εικόνα, το personal branding.
Παρόλο που η μεγαλύτερη έμφαση χρειάζεται να δοθεί στο LinkedΙn που είναι το κατεξοχήν περιβάλλον επαγγελματικής δικτύωσης, επιμελήσου της συνολικής σου εικόνας σε όλα τα μέσα και το διαδίκτυο, στο Facebook, Instagram, στο Google και όπου αλλού έχεις παρουσία. Είναι γνωστό πως οι εργοδότες στους οποίους θα απευθυνθείς, θα αναζητήσουν πληροφορίες για εσένα στο διαδίκτυο πριν τη συνέντευξη και οπωσδήποτε πριν σε προσλάβουν. Ευκαιρία λοιπόν να αξιολογήσεις την τωρινή διαδικτυακή σου εικόνα και βεβαίως να την βελτιώσεις.
3. Κάνε την πρώτη κίνηση
Ίσως η σκέψη να στείλεις ένα email σε κάποιον άγνωστο σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα. Ωστόσο, μέσα από τη διαδικασία του Career Coaching, προετοιμαζόμαστε για μια σωστή προσέγγιση μιας εταιρείας ή ενός ατόμου έτσι ώστε να διευρύνεις το δίκτυό σου με νέες προσωπικές επαφές.
Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες και startups που αναζητούν νέους ανθρώπους που ξεκινούν τώρα τη σταδιοδρομία τους, που έχουν όρεξη να εργαστούν δημιουργικά και να συνεισφέρουν. Παρόλο που δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα πάρεις θετική απάντηση, κάνοντας την πρώτη κίνηση, δείχνεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση, πάθος για την εργασία σου και διάθεση να προσφέρεις αξία. Εφόσον μάθουν το όνομά σου, ακόμα κι αν δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες σου τώρα, δεν σημαίνει ότι δεν θα τις χρειαστούν στο μέλλον.
4. Συνδέσου με τον κλάδο που σε ενδιαφέρει
Τώρα, περισσότερο από ποτέ μπορούμε να δικτυωθούμε με άλλους επαγγελματίες από την άνεση τους σπιτιού μας. Μια καλή πρακτική είναι η συμμετοχή σε διαδικτυακά forum ή σε ομάδες στο Facebook ή LinkedIn που είναι αφιερωμένες ειδικότερα σε επαγγελματίες του κλάδου σου. Συνήθως, αυτές οι ομάδες αποτελούνται από νέους επαγγελματίες που επίσης αναζητούν εμπειρία και συμβουλές και είναι ένα καλό περιβάλλον για να ξεκινήσεις να αναπτύσσεις το δίκτυό σου. Μπορείς να αλληλεπιδράσεις με τους χρήστες στα σχόλια, να κάνεις ερωτήσεις, να μοιραστείς μια δική σου εμπειρία, να ανακοινώσεις το ενδιαφέρον σου για εργασία. Ακόμα κι αν αυτές οι ενέργειες δεν οδηγήσουν απαραίτητα σε μια επαγγελματική ευκαιρία, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δηλώσεις την παρουσία σου.
Καθώς διευρύνεις το δίκτυό σου και εξελίσσεσαι, να θυμάσαι πάντα ότι παρουσιάζοντας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, θα καλλιεργήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης και θα κερδίσεις τον σεβασμό σε κάθε κλάδο. Έτσι θα θέσεις γερές βάσεις για μια επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας. Κι ενώ δεν υπάρχει μια λύση για όλα τα προβλήματα, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα θα έχεις προβάδισμα στην αναζήτηση εργασίας, ανεξάρτητα από το επίπεδο της εμπειρίας σου.
Καλή επιτυχία!