Αρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στην Thrive Global στις 15 Οκτωβρίου 2019.

Η Ελίνα Δελενίκα μάς μαθαίνει τι πρέπει να κάνει κανείς για να είναι αποδοτικός και παράλληλα να εξασφαλίζει την ισορροπία που έχει ανάγκη.

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί πρέπει να βάζεις εσένα στην κορυφή της λίστας σου.
– Γιατί ήρθε η στιγμή να εμπιστευτείς την ομάδα σου.

Θέλεις κι εσύ να σε θεωρούν ικανό στη δουλειά σου, επομένως μήπως δείχνεις πάντα πρόθυμος, κάποιες φορές περισσότερο από ότι θα έπρεπε; Ξέρεις ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ατέλειωτες ώρες δουλειάς, ανούσια meetings, ανολοκλήρωτα tasks και φυσικά πολύ άγχος. Αλήθεια θεωρείς ότι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας; Αν αρχίσεις να βάζεις υγιή όρια στη δουλειά και αν αρχίσεις να λες όχι όταν χρειάζεται, θα διαπιστώσεις ότι οι συνάδελφοί σου θα σε σέβονται περισσότερο και η ψυχική σου υγεία θα βελτιωθεί αισθητά.

Πώς θα γίνει αυτό; Η Μαρία Παπάζογλου, Career & Executive Coach, σου δίνει 4 συμβουλές για να βάλεις υγιή όρια στη δουλειά:

1.Κάνε σωστή προτεραιοποίηση

Δεν είναι όλα επείγοντα ούτε όλα σημαντικά. Μάθε λοιπόν να τα ξεχωρίζεις, άρχισε να βάζεις προτεραιότητες και να εστιάζεις σε εκείνα που είναι πραγματικά σημαντικά. Θα διαπιστώσεις ότι θα έχεις χρόνο να κάνεις πολλά περισσότερα. Ο Πρόεδρος Dwight Eisenhower δημιούργησε το περίφημο Eisenhower Matrix, ένα εργαλείο για να παίρνεις αποφάσεις σχετικά με το τι είναι επείγον και τι σημαντικό: αν κάτι είναι σημαντικό και επείγον κάν’ το άμεσα. Αν κάτι είναι σημαντικό αλλά όχι επείγον προγραμμάτισέ το στη λίστα των προτεραιοτήτων σου. Αν κάτι δεν είναι σημαντικό αλλά είναι επείγον, ανάθεσέ το σε κάποιον άλλο που μπορεί να το κάνει, ενώ αν κάτι δεν είναι σημαντικό ούτε επείγον, τότε συζήτησέ το με τον προϊστάμενό σου για το αν θα χρειαστεί τελικά να το διαχειριστείτε ή να το αφήσετε. Κάνοντας προτεραιοποίηση, θα διαπιστώσεις ότι σταδιακά η εργασιακή σου απόδοση θα αυξάνεται και το άγχος σου θα μειώνεται.

2.Επίλεξε πρώτα εσένα

Θα έχεις σίγουρα ακούσει πολλά για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η οποία ξεκινά από.. εσένα. Γιατί αν δεν φροντίσεις εσύ τον εαυτό σου, πώς θα ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της δουλειάς; Αν άρχισες να βάζεις προτεραιότητες, θα διαπιστώσεις ότι σταδιακά θα γίνεσαι καλύτερος σε αυτό. Και τότε θα συνειδητοποιήσεις ότι όταν βάζεις πάνω από όλα τις δικές σου ανάγκες και τη δική σου ευεξια, τότε όχι μόνο έχεις περισσότερη ενέργεια, αλλά είσαι σε θέση να δίνεις περισσότερα και στους γύρω σου. Κάθε φορά λοιπόν που θα λες «όχι» στη δουλειά, θα είναι σα να λες «ναι» σε εσένα. Γιατί δεν δοκιμάζεις λοιπόν να βάζεις κάθε πρωί εσένα στην κορυφή της λίστας σου; Κάνε διαλογισμό, γυμναστική ή κάτι άλλο που σε χαλαρώνει πριν ανοίξεις το κινητό σου και ασχοληθείς με τα email σου. Πήγαινε στο γραφείο με καλύτερη διάθεση, ξεκίνα να εργάζεσαι μεθοδικά σύμφωνα με τη λίστα των προτεραιοτήτων σου, που μπορείς να έχεις ετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα, κάνε ολιγόλεπτα διαλείμματα, περπάτησε, κινήσου και παράμεινε συγκεντρωμένος.

3.Εμπιστεύσου τους άλλους

Σίγουρα η ομάδα σου αποτελείται από έξυπνα και πολύ ικανά άτομα. Μία καλή πρακτική είναι να δημιουργήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους, κάτι απαραίτητο για τους ίδιους αλλά και για εσένα. Με αυτόν τον τρόπο εκείνοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα και εσύ θα μπορείς να βάλεις υγιή όρια, δεδομένου ότι θα έχεις ήδη χτίσει μία καλή σχέση μαζί τους. Η αρμονική συνεργασία θα σας προσφέρει μια ευχάριστη καθημερινότητα στην εργασία σας και θα σας «δέσει» περισσότερο σαν ομάδα. Ακολούθησε επίσης θετικά παραδείγματα και καλές πρακτικές που εφαρμόζουν οι συνάδελφοί σου έτσι ώστε να γίνεσαι όλο και καλύτερος.

4.Μάθε να αναθέτεις

Ένας άριστος συνδυασμός είναι να επικεντρώνεσαι πρώτα στις αρμοδιότητες που αφορούν στον δικό σου εργασιακό ρόλο (job description) και παράλληλα να βλέπεις ποιος μπορεί να σε βοηθήσει ή ποιους μπορείς να βοηθήσεις εσύ, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Συζήτησε με τον προϊστάμενό σου το ενδεχόμενο να αναθέτεις σε άλλους συναδέλφους κάποιες από τις αρμοδιότητες που δεν μπορείς να υποστηρίξεις εσύ κάποια δεδομένη χρονική στιγμή λόγω φόρτου εργασίας, καθώς και το ποιους άλλους μπορείς κι εσύ να βοηθάς όσο το επιτρέπει το πρόγραμμά σου.

Αν καταφέρεις να βάλεις υγιή όρια, θα μειώσεις τα επίπεδα του άγχους, θα είσαι πιο παραγωγικός και θα έχεις περισσότερο χρόνο για εσένα. Επομένως θα νιώθεις περισσότερη ικανοποίηση μέσα από την εργασία σου.

(Visited 10 times, 1 visits today)