Αρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στην Huffingtonpost τον Φεβρουάριο του 2024.

Ηρεμία, όραμα, δράση.

Για πολλούς από εμάς, η ταυτότητά μας είναι συνυφασμένη με την εργασία μας. Αν κι εσύ ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια πιθανή απώλεια;

Σίγουρα μία απόλυση ή το κλείσιμο μίας εταιρείας είναι κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ψυχική και σωματική σου υγεία, την κοινωνική σου ζωή, την αυτοπεποίθησή σου, ακόμα και την ισορροπία της οικογένειάς σου. Και όσο και αν οι αρνητικές σκέψεις επικρατούν, να θυμάσαι πως τις περισσότερες φορές, η απώλεια μιας εργασίας, ανοίγει νέα μονοπάτια και δημιουργεί νέες ευκαιρίες, που ενδεχομένως θα σε οδηγήσουν και σε καλύτερες θέσεις εργασίας.

Αρκεί φυσικά να κάνεις τα σωστά βήματα και να περάσεις από 3 συγκεκριμένα στάδια. Μέσα από την εμπειρία μου ως career coach που ξεκίνησα αυτή την εξειδίκευση στην Ελλάδα πριν από 9 χρόνια και έχω συνεργαστεί με εκατοντάδες άτομα, μπορώ να μοιραστώ μαζί σου τα 3 αυτά στάδια:

Στάδιο #1: Ηρεμία

Αρχικά αφιέρωσε χρόνο για να συνειδητοποιήσεις τι έχει συμβεί. Μπορεί να βιώσεις θλίψη, πίκρα, απογοήτευση και θυμό και όλα αυτά να ξέρεις είναι φυσικά και αναμενόμενα. Αυτό το στάδιο χρειάζεται να το περάσεις και μάλιστα μπορείς να ανατρέψεις τα αρνητικά συναισθήματα και να το δεις θετικά. Πως; Εστίασε στο ότι αυτό το στάδιο αποτελεί μία εξαιρετική στιγμή για να κάνεις έναν απολογισμό και να αναθεωρήσεις. Σκέψου όλα όσα κέρδισες από την τελευταία θέση εργασίας σου: εμπειρίες, εξέλιξη, σχέσεις. Όλα αυτά θα σε κάνουν πιο δυνατό για τη συνέχεια.

Να θυμάσαι ότι στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, οι αλλαγές είναι διαρκείς. Η αντοχή, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι τα κλειδιά για να παραμένεις στην αγορά εργασίας. Μάθε να τιθασεύεις τις όποιες αρνητικές σκέψεις και κοίτα μπροστά.

Στάδιο #2: Όραμα

Αφιέρωσε λίγο χρόνο και σκέψου το επαγγελματικό σου μέλλον. Φαντάσου να μπορούσες να κάνεις οποιαδήποτε εργασία επιθυμείς. Ποια θα ήταν αυτή; Πώς θα ήταν και πώς θα σε έκανε να αισθάνεσαι; Πώς θα ήθελες να είναι ο μελλοντικός σου εργοδότης και η ομάδα των συνεργατών σου; Αυτό το στάδιο θα σε βοηθήσει να βάλεις τις σωστές βάσεις, να θέσεις τους στόχους σου και στη συνέχεια να δημιουργήσεις το πλάνο που θα σε οδηγήσει στην επίτευξή του.

Σκέψου όλα όσα έχεις ήδη καταφέρει, τα δυνατά σου σημεία, αλλά και τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετώπισες. Όλα αυτά θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου και θα σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις όσα πρέπει να βελτιώσεις για να γίνεις ακόμα καλύτερος. Πίστεψε με, όλοι μας έχουμε περιθώρια για να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας. Μετά από 28 μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας, εξακολουθώ να έχω στις προτεραιότητές μου τη διαρκή εξέλιξή μου σε όσους περισσότερους τομείς μπορώ.

Ο οραματισμός λοιπόν της επόμενης εργασίας είναι ένα πολύτιμο στάδιο. Οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι στο career coaching, έχουν καταφέρει να βρουν τελικά μια πολύ καλύτερη εργασία. Γιατί; Επειδή έδωσαν την ευκαιρία στον εαυτό τους να επιλέξουν αυτό που πραγματικά θα τους γέμιζε και με αυτό το κριτήριο έκαναν σωστότερες επιλογές.

Στάδιο #3η: Δράση

Και τώρα σκέψου ποιος μπορεί να σε βοηθήσει. Αναζήτησε τους «συμμάχους» γύρω σου σε άτομα που υπάρχουν ήδη στη ζωή σου. Βρες κάποιον μέντορα που θαυμάζεις και που μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση. Συμβουλεύσου κάποιον που εργάζεται στον τομέα που σε ενδιαφέρει και ρώτησέ τον για να πάρεις πληροφορίες και να ξέρεις πως να κινηθείς. Ένας career coach είναι επίσης πολύτιμος σύμμαχός σου σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να σε βοηθήσει να κάνεις σε σύντομο χρονικό διάστημα τις σωστές και αποτελεσματικές κινήσεις.

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι να μην σταματάς να αναβαθμίζεις τις γνώσεις σου. Μόνο έτσι θα παραμείνεις ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Επομένως σκέψου τι χρειάζεται να εξελίξεις, ποια ταλέντα να καλλιεργήσεις, ποιες νέες γνώσεις ή δεξιότητες χρειάζεται να αποκτήσεις έτσι ώστε να ανοίξεις την πόρτα σε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Εξίσου σημαντική είναι και η δικτύωση. Σύμφωνα με έρευνα, το 80% των θέσεων εργασίας καλύπτονται μέσω του networking και σήμερα έχεις πολλές ευκαιρίες για να δικτυωθείς, Online και Offline.

80% των θέσεων εργασίας καλύπτονται μέσω του networking
Θέσεις εργασίας 80%

Επικοινώνησε λοιπόν στοχευμένα και αύξησε τις πιθανότητες να έρθεις σε επαφή με τον μελλοντικό σου εργοδότη! Αξιοποίησε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά σου.

Η επιτυχία είναι στο χέρι σου!

(Visited 16 times, 1 visits today)