Αρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στο HR Professional τον Φεβρουάριο του 2024.

Η επαγγελματική αριστεία απορρέει από σταθερή προσωπική ανάπτυξη, ατόμων και ομάδων. Όταν η μάθηση ξεκινάει από το υποσυνείδητο μπορούμε να διαμορφώσουμε ηγέτες έτοιμους για προκλήσεις και καινοτομίες. Οι περιοχές της νευροεπιστήμης, όπως η νευρο-ηγεσία, η νευροπλαστικότητα, κερδίζουν έδαφος στον επιχειρηματικό κόσμο, με πρωτοπόρο το NLP.

Συνέντευξη της Mαρίας Παπάζογλου, Career & Executive Coach, Corporate Trainer, NLP Master Practitioner, στο Περιοδικό HR Professional της Boussias Communications, Τεύχος Φεβρουαρίου 2024.
Οτιδήποτε συμβαίνει στο εξωτερικό μας περιβάλλον είναι καθρέπτης του τι συμβαίνει μέσα μας. Όσο φροντίζουμε την ποιότητα των σκέψεων μας, τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε.
Ο νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός αποτελεί για εσάς ένα εργαλείο στο οποίο επενδύετε; Πράγματι, έχω επενδύσει σε παγκοσμίου κλάσης σπουδές και πιστοποιήσεις στο coaching και NLP. Έτσι, συνδυάζω τα οφέλη τους, προσφέροντας στις ομάδες και τα άτομα που συνεργάζομαι τη δυνατότητα να εξελίξουν τον τρόπο σκέψης τους, να αλλάξουν τον εσωτερικό τους διάλογο και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του τη σοφία για να λάβει τις σωστές αποφάσεις και να βρει τις καταλληλότερες λύσεις. Ο ρόλος μου είναι να τον βοηθήσω να έχει πρόσβαση στο ανεξερεύνητο κομμάτι του εγκεφάλου, το υποσυνείδητο. Μέσα από βιωματικές εμπειρίες που οδηγούν σε συνειδητοποιήσεις και θετικές αλλαγές, οι άνθρωποι ανακαλύπτουν τον πλούτο και τις δυνατότητες τους και τα αξιοποιούν αμέσως. Υιοθετούν έναν υγιή τρόπο σκέψης που τους επιτρέπει να πετύχουν αυτά που θέλουν στη ζωή και την καριέρα τους. Επενδύουν οι οργανισμοί σε αυτό και τι χρειάζεται να προσέξουν; Η επένδυση στον άνθρωπο και τις προσωπικές δεξιότητες είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα του οργανισμού και το μέλλον της κοινωνίας. Η μετάβαση από τον παλαιό τρόπο σκέψης σε έναν φρέσκο τρόπο εστίασης στην προσωπική ενδυνάμωση φέρνει απίστευτα οφέλη για τους ανθρώπους, όσο και οικονομικά οφέλη στους οργανισμούς και αυτό το έχουν αντιληφθεί. Ένα κρίσιμο σημείο είναι η επιλογή του coach ή εκπαιδευτή για αυτή τη μετασχηματιστική εκπαίδευση των στελεχών, απαιτώντας να έχει ο ίδιος εμβαθύνει ως προσωπικότητα, να διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία, πολύπλευρη γνώση και ταλέντο. Χρειάζεται λοιπόν να έχουμε διανύσει εμείς οι ίδιοι τη δική μας μακροχρόνια μεταμορφωτική διαδρομή μέσα από αυτές τις μεθόδους και να είμαστε σε θέση τη στιγμή της εκπαίδευσης να «ακούσουμε» και να «αγκαλιάσουμε» το υποσυνείδητο το δικό μας και των coachees, για να τους οδηγήσουμε σε μονοπάτια ενδυνάμωσης και αλλαγής. Πείτε μας περισσότερα για τη δική σας πορεία. Το να συμβάλω στην αλλαγή της ζωής και της σταδιοδρομίας άλλων στελεχών ήταν για εμένα ένα συναρπαστικό όραμα που με ενέπνευσε να μεταπηδήσω από την εταιρική καριέρα, στον χώρο της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Ο συνδυασμός 28 ετών εμπειρίας στον εταιρικό κόσμο μαζί με το coaching και το NLP, αποτελεί ένα ισχυρό μείγμα που φέρνει πάντα αποτελέσματα. Εφαρμόζω πρώτα ό,τι προτείνω στους πελάτες μου: «Όσο υψηλότερη η θέση μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη μας να εκπαιδευόμαστε και να εξελισσόμαστε». Έτσι, πέρα από τις σπουδές μου ως coach και trainer, συνεχίζω να επενδύω συστηματικά στην μετεκπαίδευση μου κοντά στους μεγαλύτερους δασκάλους παγκοσμίως. Μία ή δυο φορές κάθε χρόνο, βρίσκομαι στις ΗΠΑ για τις εκπαιδεύσεις μου με τον Tony Robbins, τον Brendon Burchard, τον Jack Canfield και την σπουδαία Cloe Madanes. Αυτό μου προσφέρει το μοναδικό προνόμιο να συνεργάζομαι στενά με συναδέλφους από όλο τον κόσμο και να εισάγω στην Ελλάδα τα πιο σύγχρονα εργαλεία και τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές.

Το coaching και το NLP αποτελούν κατεξοχήν ανθρωποκεντρικές λειτουργίες. Ποια είναι η δική σας στάση απέναντι σε αυτές, από την ανθρώπινη διάσταση;

Τα περισσότερα στελέχη αντιμετωπίζουν προκλήσεις οι οποίες πηγάζουν από κοινά αίτια, όπως αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, τρόπο σκέψης, διαχείριση του εαυτού. Αυτά καθορίζουν την επικοινωνία, τη συμπεριφορά, την απόδοση και τις διαπροσωπικές σχέσεις και βελτιώνονται σημαντικά μέσα σε μια coaching συνεργασία. Στόχος μου ως coach είναι η ενδυνάμωση των ανθρώπων, η ηγετική ανάπτυξη μέσω της αυτο-ηγεσίας και η επίτευξη ισορροπίας σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Τους υποστηρίζω για να βρίσκουν τις καλύτερες λύσεις μέσα από τη σύνδεση και την ελεύθερη έκφραση. Συμπερασματικά, οι οργανισμοί που επενδύουν σε coaching και NLP όχι μόνο κερδίζουν οικονομικά, αλλά και πρωτοστατούν στη μετατροπή του κόσμου σε έναν πιο φιλικό, ισορροπημένο χώρο δημιουργίας, που θα συμβάλλει στην ευημερία των ατόμων, των ομάδων και της κοινωνίας.

(Visited 56 times, 1 visits today)