Άρθρο της Ελίνας Δελενίκα, Head of Content Thrive Greece με τη συμβολή της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στην Thrive Global στις 29 Μαρτίου 2022.

8 συμβουλές για να αποδίδεις καλύτερα και παράλληλα να φροντίζεις τον εαυτό σου.

Το να προσπαθείς να ισορροπήσεις εργασία και προσωπική ζωή, δεν είναι πάντα εύκολο, ιδιαίτερα όταν εργάζεσαι από το σπίτι, τα όρια δεν είναι πάντα σαφή. Θα πρέπει λοιπόν να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου για να μπορείς πραγματικά να χαλαρώσεις και να αποφύγεις την εργασιακή εξουθένωση – το λεγόμενο burnout – ενώ παράλληλα θα καταφέρεις να βελτιώσεις την ενέργεια και τη συγκέντρωσή σου. 

Πώς θα το κάνεις αυτό; Η Μαρία Παπάζογλου, Certified Career & Executive Coach, Trainer και NLP Master σε συμβουλεύει να κάνεις τα εξής:

Προγραμμάτισε την εβδομάδα σου και την κάθε ημέρα 

Ο καλύτερος τρόπος για να προγραμματίζεις το χρόνο σου, είναι να φτιάχνεις εκ των προτέρων το πρόγραμμα της εβδομάδας, για την εργασία αλλά και τη ζωή σου έξω από αυτή. Το ίδιο θα κάνεις και για την κάθε ημέρα. Σημείωσε τις σημαντικότερες προτεραιότητές σου – πριν ξεκινήσεις την εργασία σου – κάνε ένα ξεκαθάρισμα στη λίστα με τα tasks σου και δες τι είναι σημαντικό και τι όχι. Οργάνωσε σωστά τον χρόνο σου και αφιέρωσέ τον στα σημαντικότερα και τα πιο επείγοντα. 

Κάνε διαλείμματα

Αποδίδουμε καλύτερα όταν συγκεντρωνόμαστε σε μια συγκεκριμένη εργασία για περίπου 50 λεπτά – αφήνοντας έξω ότι μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή, όπως τηλέφωνα, emails, social media – και στη συνέχεια κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα. Το διάλειμμα στην περίπτωση αυτή δεν είναι να ανοίξουμε μια άλλη οθόνη στο υπολογιστή μας αλλά πραγματικά να κάνουμε μια επαναφόρτιση πριν ξεκινήσουμε τα επόμενα 50 λεπτά αποδοτικής εργασίας. Μέσα στο ολιγόλεπτο διάλειμμα, μπορείς να καταναλώσεις ένα γρήγορο σνακ, να πιείς νερό, να κάνεις κάποιες ασκήσεις για να ζωντανέψεις το σώμα και τη διάθεσή σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός.

Ακολούθησε ένα ωράριο

Εάν εργάζεσαι από το σπίτι, ίσως η ημέρα σου δεν έχει τέλος. Μπορείς να βάλεις ένα ωράριο εργασίας, το οποίο θα φροντίζει να τηρείς καθημερινά. Έτσι λοιπόν μία συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα, θα ξέρεις ότι η εργασιακή σου ημέρα τελείωσε και μπορείς πλέον να ασχοληθείς με την προσωπική σου ζωή. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα κρατάς μακριά το laptop σου μετά το ωράριο. Σου ακούγεται δύσκολο; Στην αρχή ίσως είναι. Το να βάλεις όμως ένα ξεκάθαρο όριο και το να συνεννοηθείς ευγενικά με τους συνεργάτες σου, είναι στο χέρι σου. Θυμόμαστε πως πάντα υπάρχουν και τα έκτακτα τα οποία είμαστε ευέλικτοι για να διαχειριστούμε όποτε κι αν συμβούν, αρκεί αυτό να μην είναι ένα δεδομένο της καθημερινότητάς σου. Αντί λοιπόν να μπεις στον πειρασμό να ανοίξεις τον υπολογιστή σου μετά το ωράριο εργασίας σου, μπορείς να βρεις τρόπους για να απολαύσεις καλύτερα τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο σου.

Τακτοποίησε και ομόρφυνε το χώρο σου

Ο λειτουργικός χώρος εργασίας, το καθαρό και τακτοποιημένο περιβάλλον, λίγα στοιχεία της φύσης, ίσως μουσική, αρωματοθεραπεία ή ότι άλλο σε βοηθά να παραμείνεις συγκεντρωμένος και ήρεμος, δημιουργούν ένα πιο ήρεμο περιβάλλον όσο εργάζεσαι από το σπίτι. 

Αφιέρωσε χρόνο για άσκηση

Η πολύωρη καθιστική εργασία επιβαρύνει ιδιαίτερα το σώμα μας. Μπορείς να δοκιμάσεις κάποια διαδικτυακή ομάδα γυμναστικής. Μια άλλη ιδέα είναι να κάνεις έναν περίπατο σε εξωτερικό περιβάλλον και να αλλάξεις παραστάσεις. Η κίνηση, η άσκηση σε βοηθούν να αποβάλλεις το άγχος και την πίεση της ημέρας, να είσαι πιο αποδοτικός και να βάζεις σε προτεραιότητα την ευεξία σου.

Υιοθέτησε μία σταθερή ρουτίνα ύπνου

Διαβάζουμε τόσα πολλά για την ανάγκη να υιοθετήσεις μία σταθερή ρουτίνα ύπνου. Αφουγκράσου τους κιρκάδιους ρυθμούς σου έτσι ώστε να εξασφαλίζεις στον εαυτό σου επαρκή και ποιοτικό ύπνο, κάθε βράδυ, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. 

Και αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να προετοιμαστείς για την ώρα του ύπνου, το διάβασμα ενός βιβλίου, ένα ζεστό μπάνιο ή ένα χαλαρωτικό ρόφημα χωρίς καφεΐνη και οπωσδήποτε η απόσταση από τις ηλεκτρονικές συσκευές, είναι κάποιες από τις επιλογές σου. Έτσι θα αποβάλλεις την πίεση της ημέρας και θα επιτρέψεις στον οργανισμό σου να ανανεωθεί και να έχει ενέργεια για μία ακόμη αποδοτική ημέρα. 

Απόλαυσε το μεσημεριανό σου μακριά από τον υπολογιστή σου

Ένα από τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η τηλεργασία είναι η δυνατότητα να φροντίζουμε για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Κάνε ένα διάλειμμα, κάθισε στο τραπέζι και απόλαυσε με ηρεμία το μεσημεριανό σου, χωρίς να τρως βιαστικά ή στο πόδι.  

Φρόντισε εσένα

Ήρθε η ώρα να βάλεις προτεραιότητα εσένα. Επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνεις διάλειμμα, πάρε άδεια αν νιώθεις ότι το χρειάζεσαι, φρόντισε τον ύπνο και την διατροφή σου και αγάπησε περισσότερο εσένα. Αυτό είναι το κλειδί, όχι μόνο για την εργασιακή απόδοση αλλά και την ικανοποίηση και ευτυχία.

(Visited 17 times, 1 visits today)