Αρθρο της Μαρίας Παπάζογλου που δημοσιεύθηκε στην Εναλλακτική Δράση τον Ιανουάριο του 2023.

Η Βιρτζίνια Σατίρ, η παγκοσμίου φήμης οικογενειακή θεραπεύτρια, είναι διάσημη μεταξύ άλλων επειδή μίλησε για την ανάγκη της αγκαλιάς. «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές για να διατηρηθούμε και 12 αγκαλιές για να αναπτυχθούμε».

Αλήθεια, εσείς πόσες αγκαλιές κάνετε κάθε μέρα;

Τι συμβαίνει με τις αγκαλιές

Οι αγκαλιές κάνουν καλό στην ψυχική, συναισθηματική, σωματική ακόμη και την πνευματική μας υγεία.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε περισσότερες αγκαλιές. Κι όμως. Σε σχέση με κάθε άλλη εποχή, σήμερα τις στερούμαστε περισσότερο. Ένας λόγος είναι η κοινωνική απόσταση που μας επέβαλε η covid19 εποχή. Και οι υγειονομικοί περιορισμοί φαίνεται πως ακόμα καλά κρατούν. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις δύσκολες εποχικές ιώσεις του φετινού χειμώνα, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Η μειωμένη ανθρώπινη επαφή που προέκυψε λόγω της επικράτησης της ψηφιακής επικοινωνίας μας έναντι της προσωπικής, μας αποσύνδεσε από αυτή την εμπειρία. Και όσο μεγάλωνε αυτή η αποξένωση, τόσο αυξάνονταν και τα προβλήματα ψυχικής και συναισθηματικής υγείας.

Οι επιπτώσεις της αποξένωσης

Οι επιπτώσεις της αποξένωσης δεν αφορούν μόνο στο ανθρώπινο επίπεδο, αλλά επηρεάζουν και το εταιρικό περιβάλλον. Συχνά συζητώ με στελέχη με τα οποία συνεργάζομαι πώς οι επιπτώσεις της μειωμένης ανθρώπινης επαφής διαφαίνονται και στην εργασία: μείωση της παραγωγικότητας, λιγότερη οικειότητα και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συναδέλφους και τις ομάδες, εκδήλωση περισσότερων αρνητικών συναισθημάτων όπως θυμός και επιθετικότητα, είναι μόνο μερικές από αυτές. Έτσι, οι ηγέτες και τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη το εξής: όσο πιο συναισθηματικά και ψυχικά ισορροπημένοι είναι οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο αποδοτικοί είναι στην εργασία τους και τόσο πιο ικανοποιημένοι είναι και οι ίδιοι.

Εμβαθύνοντας λοιπόν στο σημερινό θέμα για την αξία της αγκαλιάς, ας δούμε μαζί ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι χρειάζονται αγκαλιές:

1. Οι αγκαλιές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ισορροπούν το σώμα σας

Οι αγκαλιές μας κρατούν υγιείς. Μειώνουν το άγχος, κάτι που με τη σειρά του βελτιώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βοηθούν στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και στην εξισορρόπηση του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού στο νευρικό μας σύστημα. Χαλαρώνουν τους μυς και μειώνουν την ένταση στο σώμα, ενώ μπορεί να έχουν ακόμα και θεραπευτικές ιδιότητες για τους πόνους. Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο χαλαροί νιώθετε μετά από μια ζεστή αγκαλιά;

2. Οι αγκαλιές αυξάνουν το αίσθημα της ασφάλειας

Αυτό βοηθάει στη δημιουργία μιας πιο ανοικτής και ειλικρινούς επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο της ζωής μας, κοινωνικό, επαγγελματικό, οικογενειακό και προσωπικό. Οι αγκαλιές μας «τροφοδοτούν» συναισθηματικά. Μας βοηθούν να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι και να νιώθουμε περισσότερη εμπιστοσύνη με τους άλλους. Οι αγκαλιές μας κάνουν να αισθανόμαστε πως είμαστε συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους, και μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση.

3. Οι αγκαλιές αυξάνουν το αίσθημα του ανήκειν και της αυτοεκτίμησης

Το αγκάλιασμα είναι μια κοινή εμπειρία: δίνετε και λαμβάνετε στοργή. Αν κατά την παιδική μας ηλικία λαμβάναμε πολλές αγκαλιές, αυτό έχει καταγραφεί ως μια στιγμή χαράς, αγάπης και αποδοχής, κάτι που παραμένει ακόμα καταγεγραμμένο στο νευρικό μας σύστημα και ως ενήλικες. Εκείνη η παλαιά εμπειρία της αγκαλιάς των παιδικών μας χρόνων καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνδεόμαστε σήμερα με τους άλλους και επομένως την ποιότητα των σχέσεων που μπορούμε να δημιουργήσουμε.

4. Οι αγκαλιές είναι βάλσαμο για την ψυχή

Η παρατεταμένη αγκαλιά (για 20 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο) ενισχύει τα επίπεδα ωκυτοκίνης και σεροτονίνης του οργανισμού μας και μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότεροι χαρούμενοι, ενώ μας κατακλύζει με πιο θετικά συναισθήματα. Όταν βλέπεις ένα άλλο άτομο να σε κοιτάζει με καλοσύνη και στοργή, θυμάσαι ότι σε αγαπούν και σε αποδέχονται. Έτσι, αυξάνονται τα θετικά συναισθήματα και μειώνεται το αίσθημα της μοναξιάς, του θυμού, της απομόνωσης.

Η επιστήμη αποδεικνύει πως όσο περισσότερες αγκαλιές κάνουμε, τόσο το καλύτερο για εμάς. Άλλωστε, η αγκαλιά περιλαμβάνει την ίδια τη ζωή: ΑγκαλιάΖΩ!

(Visited 37 times, 1 visits today)